Zoeken
  • Rogier Burghout

The Matrix Trilogy (UHD)

Bijgewerkt: apr 20

The Matrix In The Matrix komt computerprogrammeur Thomas Anderson (Keanu Reeves) er achter dat zijn wereld een droomwereld is en in werkelijkheid machines de controle hebben. Als Neo breekt hij uit dit systeem en is hij volgens velen de enige die de machines kan stoppen. The Matrix Reloaded In The Matrix Reloaded is de enige stad van de mensheid Zion in gevaar. Neo (Keanu Reeves) is op zoek naar The Source om voor eens en altijd af te rekenen met de machines. The Matrix Revolutions De stad Zion ligt onder belegering. De machines zetten de aanval in en met een oneindig aantal Sentinels proberen ze hun laatste slag te slaan om de mensheid uit te roeien. Intussen leert Neo (Keanu Reeves) meer over zijn afkomst, verleden én zijn vastgestelde toekomst. Tenminste, volgens de machines. Neo zelf heeft hier een heel ander idee over. De ultieme strijd barst los.

COMMENTAAR

The Matrix The Matrix is alweer ruim 20 jaar oud en was destijds een waar fenomeen. De baanbrekende special effects, het futuristische uiterlijk en de aanstekende marketingcampagne ("What is The Matrix?") zorgden voor een groot succes in de bioscopen. De film staat jaren na dato nog steeds als een huis en blijft de beste van de trilogie. Het verhaal is nog steeds aansprekend, de effecten kunnen nog steeds mee (Bullet-time blijft gaaf om te zien) en ook het uiterlijk van de film is nog steeds niet helemaal afgezaagd (hoewel het spandex en het vele leer af en toe wel een beetje overdreven is). The Matrix Reloaded Na het overweldigende grote succes van het eerste deel was voor regisseurs Lana en Lilly Wachowski (ook wel bekend als de Wachowski's) het pad geëffend om de overige twee delen van de The Matrix trilogie te gaan verfilmen. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions werden ‘back-to-back’ geschoten, achter elkaar dus. Beide delen kwamen in 2003, met een tussenpauze van ongeveer 6 maanden, in de bioscoop. De verschillen tussen The Matrix Reloaded en de The Matrix-film zijn groot. Vooral de nadruk op de actie is groter geworden en de actiescènes zijn langer en uitgebreider dan in het eerste deel. Ook het filosofische karakter van het verhaal is uitgebreider. De afwisseling tussen actie en praatscènes is minder briljant dan in het eerste deel, waardoor de film wat meer fragmentarisch en rechtlijniger overkomt. The Matrix Revolutions Een groot deel van het publiek van het tweede deel, Reloaded, vond dat deel erg tegenvallen, maar hoopten dat alles met het derde deel op zijn plaats zou vallen. Dit laatste is met The Matrix Revolutions, zoals de afsluiter van de trilogie voluit heet, slechts deels gelukt. Want Revolutions is weliswaar een goed gemaakte SF/actie-film, maar niet de allesverhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie waar je wellicht op hoopte. In tegenstelling tot Reloaded, waarin enkele grote actiescènes werden afgewisseld met lange dialoogscènes met een pseudo-filosofische inslag (tot genoegen van de ene kijker en ongenoegen van de andere), is in Revolutions de balans doorgeslagen naar de actiekant.

De Matrix-trilogie is in het verleden al diverse keren op DVD, HD DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. De links van de verschillende recensies van deze uitgaven staan in de afzonderlijke UHD-recensies. Warner bracht voor de 4K UHD-uitgave van de trilogie eerst deel 1 los uit. Veel mensen wachtten echter met het kopen van deze want al snel werd duidelijk dat deel 2 en 3 er achteraan kwamen met deel 1 erbij als boxset. De boxset zelf is in Nederland nogal karig van opzet en uiterlijk. De films zijn verpakt in afzonderlijke keepcases en deze drie keepcases zitten in een kartonnen doos die je als envelop kan openen. Dit is natuurlijk een schim van de verpakking die Warner heeft verzorgd voor de release van de plexiglazen kist van The Ultimate Collection op DVD. Echter was de verkooppprijs bij introductie van deze boxset dusdanig interessant (€34.99) dat veel mensen dit wel voor lief namen. In deze recensie vind je een beknopte weergave en conclusie van de afzonderlijke recensies met de links naar de uitgebreide versies erbij. Daarnaast vind je hieronder een conclusie over deze boxset als geheel.


Beeldkwaliteit

The Matrix Op zowel de Blu-ray Disc als de UHD krijgt The Matrix een geremastered beeld mee. Bij de eerste BD-release (eigenlijk ervoor al bij de DVD-release van The Ultimate Matrix Collection) werd het kleurenpalet van The Matrix aangepast om de beelden een minder groene teint mee te geven en meer te laten lijken op de vervolgen (de vergelijking tussen de twee verschillende uiterlijken vind je hier). Dit is uitstekend gelukt en beide transfers zijn dan ook geweldig.

The Matrix Reloaded Ook het tweede deel uit de Matrix-trilogie krijgt een geremasterde transfer mee op zowel BD als UHD. De eerste transfer op BD was al geweldig, en de transfer op deze BD is een verfijning ervan. De UHD is top met een geweldige 4K-transfer die referentiemateriaal is. The Matrix Revolutions Het laatste deel uit de Matrix-trilogie zet de kwaliteit voort van het tweede deel qua beeldkwaliteit. Ook op beide discs staan geremasterde beeldtransfer en deze zijn geweldig, met de 4K-transfer op de UHD als uiteraard de beste.


Geluidskwaliteit

The Matrix Op zowel de BD als de UHD staat een geweldige Dolby TrueHD 7.1-track met een Dolby Atmos-extensie. De eerste film uit de troilogie begint rustig maar tijdens actiescènes knalt deze werkelijk door je kamer heen. Een aanrader. The Matrix Reloaded Het tweede deel krijgt ook op BD en UHD een Dolby TrueHD 7.1-track mee met Dolby Atmos-extensie. en ook deze is werkelijk van topkwaliteit en levert een nog betere geluidsbeleving dan voorheen.

The Matrix Revolutions In het laatste deel is de meeste actie en dat is te merken ook. De Dolby TrueHD 7.1-track met Dolby Atmos-extensie die zowel op BD als UHD staat laat je huis werkelijk trillen en dreunen van al het actiegeweld dat je ziet op je scherm. Een meesterlijke audiotrack.Extra's

Alle extra's van alledrie The Matrix-films komen op drie aparte Blu-ray Discs. De set is bijna compleet aan de eerdere BD-uitgaven, alleen op The Ultimate Matrix Collection DVD-set staan er nog meer.


CONCLUSIE

De Matrix-trilogie was in de jaren 1999-2003 een waar fenomeen. Vooral het eerste deel blijft een baanbrekende film rondom special effects. De overige twee delen blijven eigenlijk herinnerd worden als tegenvallend en als afbreuk doen aan het eerste deel. Toch is dat niet helemaal eerlijk. Uiteraard, het pseudo-interessante filosofische gewauwel had wel achterwege mogen blijven, maar het wordt in deze tijd bijna een beetje campy. Toch leidt het een beetje af en was het beter geweest en de lijn wat strakker was geweest in de vervolgdelen. En dan nu? Zijn we klaar met de The Matrix-filmserie? Verrassend genoeg niet! Er wordt nu een vierde deel opgenomen, en zowaar ook met Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss in de hoofdrollen. Wat dat gaat brengen is nog onduidelijk en geheim. Maar gezien het feit dat er een acteur is gecast die misschien een jonge Morpheus gaat spelen gaat er wellicht sprake zijn van een prequel of een zogenaamde side-quel. En omdat er meerdere Neo's in de Matrix hebben, en kunnen, rondlopen is dit wellicht de richting die Lana Wachowski, de enige regisserende zus deze keer, op gaat. Het is afwachten. The Matrix 4, zoals de film nu heet, draait 2021 in de bioscopen. Deze UHD+BD-uitgave van The Matrix-trilogie is in elk geval een grote aanrader en een must-have voor elke Matrix-fan. Alledrie de films krijgen geremasterde beeldtransfers mee op zowel de BD als de UHD, en alle films krijgen ook op BD en UHD Dolby Atmos-tracks. Een geweldige actie van Warner en dan kan je de karige verpakking nog wel voor lief nemen. Voor de extra's kan je de plexiglazen Ultimate DVD-collection nog wel aanhouden, want niet alle extra's staan op de UHD-uitgave. Zoals gezegd, de UHD-set The Matrix Trilogy is een must-have.
12 keer bekeken
 

©2020 door Filmfanaat. Met trots gemaakt met Wix.com

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now